Integriteit en connectie

/ Integriteit, connectie

Het is me wat. Tot rust komen en je plaats vinden. Bij elke nieuwe landing op een workaway-plaats verloopt het op een zelfde manier. Ik heb tijd nodig. De eerste week draait rond nederigheid. Want je kent de mensen nog niet. Als ik te snel in een sociaal contact duik, dan loopt het fout. Ik heb een slecht oordeel vermogen over anderen en laat me soms meeslepen in een bepaalde vibe als mensen vriendelijk zijn tegen mij. Het is een soort van basisbehoefte bij elke mens om gehoord en gerespecteerd te worden. Daarom neem ik afstand en kijk toe. De eeuwige toeschouwer is een term die ik geleerd heb uit één of ander spiritueel boek. En het werkt goed voor mij. Omdat je vanuit deze rol veel beter kan zien hoe mensen functioneren in bepaald kader.

En gelijklopende oefening komt van Walt Disney en refereert naar Alladin, denk ik. Niets is wat het lijkt. En dat is werkelijkheid. Ik heb tijd nodig om de gebeurtenissen te bekijken en zo te kunnen inschatten wat echt is en wat toneel is. Dit is geen kritiek op mensen omdat ik besef dat iedereen een soort van masker op heeft en iedereen behoefte heeft aan interactie. Iedereen zoekt zijn manier om dat uit te drukken zelfs al is daar smalltalk voor nodig. Maar het is niet mijn wereld. Ik hou van een gefocused diepgaand gesprek maar niet van bla bla om toch maar één of andere vorm van contact te hebben. Door nederig mijn taak te doen, kan ik die afstand bewaren. Soms voelen sommigen dat er een ruimte is, een ruimte die ik blijkbaar onbewust geef. Een signaal dat ik kan en wil praten. Dat zijn dan mijn eerste stappen naar een ontluikende openheid.

En dan is er week twee waar ik mijn draai kan vinden. Ik weet wat er van mij verlangd wordt en ik ken mijn taken. Die bezorgdheden en afstand kunnen dan wat wegdeemsteren. Ik ben een soort van meubelstuk aan het worden in het interieur. Je plaats vinden zonder dat je ook maar iets moet prijsgeven van je integriteit. Ik wil ten alle prijs mezelf blijven en heb geen behoefte aan integratie op een manier die voor mij niet goed voelt.

Het opmerkelijke is dat ik op deze manier enkel een connectie opbouw met mensen die me liggen. Dat geeft een veiligheidsgevoel. En in dat gevoel kan ik verder, weken en zelfs maanden. Ik verwacht niets van mijn omgeving. Het reizen geeft me mogelijkheden. Enkele speciale mensen ontmoeten per plaats, nieuwe inzichten, andere leefgewoonten. Het verrijkt me.

Next Post Previous Post