Hebben de Vlamingen goesting voor de verkiezingen?

Verandering N-VA Groen SPA

Het landschap wordt stilaan duidelijk. De heuvels krijgen vorm en de wegen naar Rome (zeg maar naar de Vlaamse steden) worden neergezet onder de vorm van de presentatie van de lijsten in alle grote steden. En hoe voelt u zich daarbij, als kiezer?

Ik hoop dat je jezelf niet laat onderverdelen bij het kiesvee en dat je er niet voor kiest om beïnvloed te worden door de one-liners van alle partijen.

Fake-news?

Als het gaat over fake-news, dan is dat voor mij een hoopje slogans die niets betekenen. De simplificatie van boodschappen doet mensen niets, ze bestendigen enkel de kiezers die al gekozen hebben.

Hoe groot zou de groep dit jaar zijn die nog niet beslist hebben. Zijn het de mensen die geen interesse hebben of zijn het juist hen die wachten op inhoud?

Enkel middenpartijen?

Daar komt bij dat er geen links of rechts meer is. N-VA wordt meer en meer een centrumpartij en bekoort een groter wordende groep met de resultaten van het mee besturen op vele lagen in ons Belgenland. Hun palmares wordt aangevallen en bekritiseerd door Groen en SPA, maar zo zwak dat je stilaan een onbehagelijk gevoel krijgt bij die linkse retoriek.

Politiek moet wel correct zijn en dat is wat ontbreekt. Het is zoeken naar standpunten die op een degelijke manier in de balans worden gelegd.

Ik zou een linkse rakker moeten zijn en ben heel 'groen' geëngageerd. Maar ik voel me politiek niet thuis bij de partijen die mij zouden moeten bekoren. Waar zijn die sterke figuren van weleer? Waar is de durf gebleven om te veranderen, om gedurfde nieuwe onderbouwde ideeën te poneren? Ik mis een generatie met guts, politici die het verschil kunnen en willen maken. Ik ben verloren en heb geen politieke thuis meer. Mijn lat ligt hoog als het aankomt op inhoud en profiel. Als een partij te zwakke inhoud brengt, dan haak ik af. Dan ben ik geneigd te kiezen voor sterke inhoud, zelfs al ben ik niet 100% akkoord met het hele pakket.

Mei '68 : is actief burgerschap nog mogelijk?

Mei '68 staat in de aandacht. Mijn generatie heeft een verschil gemaakt. Misschien niet politiek maar wel in de mind en de levenshouding van burgers. Ik zou terug actief burgerschap willen zien. Maar ik vrees dat dit niet langer mogelijk is. Er is een zeker heimwee maar tegelijk zou ik liever nieuwe vormen willen zien van gedurfd, 'bold' burgerschap. Laat ze maar komen met hun inhoud, de politieke partijen. Wie weet krijgen we in Vlaanderen ook een beweging zoals die van Macron?

En Marche, beste Vlamingen...

Sarah Gommers

Grommend Journalist

Vorig Artikel Volgend Artikel