Waarom gaat het internet in stress-modus?

(DKIM ren GDPR)

Technologie Verandering

Ik zit in het IT vak sinds het internet bestaat. Toen we nog de modem gebruikte met dito krakende geluiden en trage verbindingen. Toen het www nog niet bestond en je enkel via een peer-to-peer kon inloggen. Toen… We zijn amper twintig jaar verder en het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Maar met alles komt een prijs. Het internet is gebaseerd op adressen, genaamd IP's. En die zijn beperkt. Daardoor worden die adressen regelmatig gebruikt door meerdere gebruikers. Wat betreft onze privacy ontstaat hier een eerste grote lek. Maar de problemen zijn veel groter.


De meeste internet-gebruikers staan er niet bij stil wat er met je connecties en gegevens gebeurt.

Gisteren, 19 maart 2018, kwam het schandaal aan het licht dat miljoenen Facebook-accounts gebruikt waren om verkiezingen te beïnvloeden. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Profs die in het IT-vak zitten weten al langer dat het menens is. In feite geven ze allemaal maar één advies. Verlaat het wereld wijde web (www) en surf via alleen maar veilige kanalen. Betaal daar eventueel voor maar stop met het volgen van de maalstroom en het opbod.Maar afstand nemen is moeilijk voor de sociale mens. Mijn vrienden, mijn informatie,… we hebben angst om er niet meer bij te horen. Mijn oplossing is om voor elk sociale medium een profiel te maken waar ik één ding mee doe. Zoals Facebook voor mijn journalistieke werk. Al wat persoonlijk is, gaat achter een firewall waar niemand door kan. Incognito noemt dat. Met apps die ook incognito werken en dit blijvend garanderen, zoals een VPN (bijv. Avast Security). En ik betaal er voor, voor alles wat 'degelijk' is moet je tegenwoordig betalen. Gratis bestaat niet (echt).20 jaar lang heb ik websites voor klanten beheerd, via mijn bedrijf Wallaas. In december 2017 ben ik er helemaal mee gestopt. Te veel stress en te veel onzekerheid over verantwoordelijkheden. (DKIM ren GDPR) De wetgever probeert alles aan banden te leggen door de aansprakelijkheid te leggen bij beheerders van websites en webdiensten. De consument krijgt vanaf 25 mei 2018 de kans om klachten in te dienen en zo staan we niet ver af van opmars van klachten en gerechtszaken tegen informatie/gegevens die op websites staan. Hoe ver gaat het gaan? Hoe streng zullen ze optreden? Niemand weet het. Zeker de overheidsdienst niet, die het zal moeten bewerkstelligen. Wat met mijn artikels met een opinie, mijn foto’s, zouden ze die ook willen aan banden leggen?Ik ben in stress-modus en ik denk jullie ook.Loner
(Aka Sarah Gommers)
Referenties:

Hoofd van de privacycommissie aan het woord in KnackVolgend Artikel